sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

New Yorkin Juustokakku - gluteeniton

Uunissa paistetut juustokakut ovat hyvä vaihtelu hyydytettäville kakuille.
Ja maku vain paranee päivien aikana - jos kakku säilyy jääkaapissa...


200 g gluteenittomia digestive-keksejä
50-70 g voita

Murskaa keksit, sulata voi ja sekoita keskenään. Painele irtopohjavuokan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille keksi.

Esipaista pohjaa uunissa 175 astetta 5 min.

Täyte:
400 g tuorejuustoa
1 dl sokeria
3 munaa
3 tl vaniljasokeria
1-2 tl sitruunamehua
1 dl kerma-maitoa
150 g ranskankermaa
2 rkl gluteenitonta jauhoa / perunajauhoja

Sekoita tuorejuusto, ranskankerma ja sokerit kulhossa sähkövatkaimella sekaisin. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen, koko ajan sekoittaen. Lisää maito-kerma sekä sitruunamehu seokseen. Lisää viimeisenä siivilöidyt jauhot.

Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle.
Paista kakkua (uunin keskitasolla) n. 40 min. Sammuta uuni ja jätä kakku vielä jälkilämpöön puoleksi tunniksi.

Tarjoillaan vetäytyneenä ja kylmänä mansikkasurvoksen kanssa. 

torstai 6. maaliskuuta 2014

Gluteenittomat laskiaispullat

Ensimmäistä kertaa elämässäni onnistuin gluteenittomien laskiaispullien teossa niin, että olisin voinut jättää normaalit pullat leipomatta.
Maku ja rakenne olivat kohdillaan!


½ l maitoa
1 pala hiivaa
3 tl psylliumkuorijauhetta
1 muna 
2 dl sokeria
1 (-1½ ) tl suolaa
kardemummaa maun mukaan
200 g voita
11 dl gluteenitonta jauhoseosta (sunnuntai)

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja vispaa vispilällä psyllium joukkoon. Anna turvota n. 10 min ja vispaa välillä seosta. Sekoita muna, sokeri, suola ja kardemumma keskenään.
Lisää maito-hiiva-psyllium-seos joukkoon.

Lisää n. 5 dl jauhoja ja vatkaa taikinaa yleiskoneella 5-10 min, keskinopeudella.

Lisää vuorotellen sulatettu, jäähtynyt rasva ja loput jauhoista taikinaan.

Älä pelkää vatkaamista, vaan anna vielä lopuksi hetken aikaa vatkautua.

Leivo taikinasta haluamiasi pullia.

Kohota hyvin, voitele pullat kananmunalla ja paista 200-225 astetta n. 10 min.

Laskiaispullien täyte:
Koverra pullan sisään aukko, ota pullan muru talteen. Lisää joukkoon haluamasi määrä (suunnilleen pullan murusten verran) mantelirouhetta. Lisää vielä ripaus vaniljasokeria ja tavallista sokeria sekä loraus maitoa. 
Sekoita tasaiseksi massaksi ja täytä pullan koverrettu aukko massalla.

Vatkaa kerma, mausta se sokerilla ja pursota pullan väliin.

Viimeistele pullat tomusokerilla.